Vreemdgaan-Overspel.nl
               7 manieren om een relatiecrisis te overwinnen

Relatieonderzoeker John Gottman bestudeert al meer dan 30 jaar het gedrag van partners in relaties. Hij geeft onderstaande adviezen aan stellen die samen oud willen worden:

ruzie 1. Zoek hulp in een vroeg stadium
Bij relatieproblemen wachten stellen te lang voordat ze de hulp inroepen van een deskundige. Gemiddeld blijft een stel zes jaar ruzien voordat ze naar een hulpverlener stappen. De helft van alle huwelijken strandt echter al in de eerste zeven jaar... Veel scheidingen zouden voorkomen kunnen worden door (tijdig) relatieadvies.

2. Censureer uzelf
Zeggen wat je denkt is een groot goed. Je gevoelens kunnen uiten is ook erg belangrijk. Maar dat betekent niet dat je altijd maar meteen moet zeggen wat er in je opkomt. Stellen die niet elke negatieve, boze gedachte naar elkaar uitspreken zijn het gelukkigst.

3. Reageer niet te heftig
Als je boos bent, ben je emotioneel. En als je emotioneel bent, heb je de neiging om heftiger te reageren dan je normaal gesproken doet. Dat is wel logisch maar niet slim. Ruzies lopen vaak uit de hand doordat een van de beide partners veel te confronterend begint.

4. Laat je overhalen
Relaties waarin mannen hun plannen willen bijstellen op verzoek van hun vrouw, blijken succesvoller te zijn. Vrouwen hoef je op dat vlak maar weinig te leren. Zij doen dit in de meeste gevallen al uit zichzelf.

half vol 5. Laat je niet voor rotte vis uitmaken
Partners die geen denigrerende opmerkingen van elkaar pikken, blijken de meest succesvolle relaties te hebben. Hoe vroeger in een relatie partners elkaar duidelijk maken dat ze geen beledigingen tolereren, hoe beter het is.

6. Laat ruzies niet uit de hand lopen
Succesvolle stellen weten wanneer het mooi genoeg is geweest met een ruzie. Ze laten de boel niet escaleren, bijvoorbeeld door op een compleet ander onderwerp over te stappen of door hun partner even een aai over de bol te geven en aan te geven dat ze beseffen dat ze een gezamenlijk probleem hebben.

7. Bekijk het van de zonnige kant
Onderzoek wijst het uit: in gelukkige relaties maken partners vijf keer zoveel positieve opmerkingen over elkaar en hun relatie al negatieve opmerkingen.