Vreemdgaan-Overspel.nl
               Emotionele chantage

Vrouwen hebben de naam, maar mannen doen het net zo goed: emotionele chantage. Het komt nogal eens voorbij wanneer je een conflict met iemand hebt. Als iemand gebruik maakt van angst, verplichting en schuldgevoelens om je te manipuleren, is er sprake van emotionele chantage. Feitelijk is emotionele chantage een dreigement: "Als jij mij niet geeft wat ik wil, dan zal je lijden!"

Emotionele chantage is vaak een instrument dat heel subtiel werkt. Bovendien hebben vaak zowel de 'dader' als het 'slachtoffer' niet door wanneer er sprake is van emotionele chantage.

Hoe herken je emotionele chantage?
Emotionele chantage is vaak lastig te herkennen. Het kan heel subtiel te werk gaan en inspelen op onze zwakheden. Emotionele chantage vindt plaats door middel van drie dingen: het opleggen van verplichtingen, dreigen en het aanpraten van schuld.

Opleggen van verplichtingen - Een goede dochter gehoorzaamt haar vader. Luister en gehoorzaam de baas. Ik verdien dit niet na alles wat ik voor je gedaan heb

Dreigen - Je moet dit doen want anders zal ik je verlaten, ophouden van je te houden, je afkeuren, etcetera.

Aanpraten van schuld - Ik heb heel hard moeten huilen en dat komt door jou. Als je bij me weggaat, zal ik...

Grenzen stellen
Feitelijk zijn er maar twee wapens tegen emotionele chantage. Het eerste en belangrijkste wapen is om emotionele chantage te herkennen als het zich voordoet. Het tweede wapen is het stellen van grenzen.

Wanneer je doorhebt dat je partner (of je baas of iemand anders) emotionele chantage gebruikt om jou over te halen iets te doen of te laten, moet je goed weten waar je grenzen liggen. Een goed gevoel van eigenwaarde is hiervoor heel belangrijk. Het gaat namelijk om jouw leven. Maak die ander duidelijk wat jouw grenzen zijn. Een grens is een grens en die is niet rekbaar. Punt.

Niet buigen
Het is vaak moeilijk om niet te buigen voor de druk van de ander om toch je grens te verleggen, maar dat kun je beter niet doen. Wanneer je om de lieve vrede toegeeft, neem je plaats op een zeephelling en kom je nooit meer terug op het punt waar je ooit stond.

Wijs je partner erop dat die gebruik maakt van emotionele chantage en dat je daar niet van gediend bent. Want zoals gezegd: het kan goed zijn dat je partner niet doorheeft dat hij of zij emotionele chantage-trucjes toepast om de zin te krijgen.