Vreemdgaan-Overspel.nl
               



De-escalatie taktieken

Ruzie kan nuttig zijn, al is het meestal niet leuk. Maar wanneer je steeds in een conflict terecht komt waarbij er niets wordt opgelost en de problemen alleen maar groter lijken te worden, heb je misschien iets aan deze de-escalatie taktieken uit de wetenschappelijke literatuur om een conflict (op korte termijn) op te lossen.

botsen Zo kan het niet langer
De eerste stap naar een oplossing is vaak dat een van de partijen van de ruzie af wil. Bijvoorbeeld omdat de emotionele kosten te hoog oplopen. De stap naar onderhandelen en rustig praten met elkaar wordt makkelijker als de andere partij ook vindt dat het zo niet langer kan.

Geen eendacht aan besteden
Wanneer een conflict nog niet zo ernstig is, kan het spontaan verminderen als je er simpelweg geen aandacht aan schenkt. Dit neemt natuurlijk de oorzaak niet weg, maar het creeert op korte termijn wel enige rust. In de tussentijd kun je je relatieveringsvermogen inzetten en je afvragen of dit nou werkelijk een ruzie waard is.

Doordrammen
Wie meer macht heeft dan de tegenstander, kan zijn zin doordrijven en daarmee het conflict beeindigen. Het is een effectieve manier om een ruzie op te lossen, maar niet eentje die goed is voor de onderlinge relatie.

Terugtrekken
Een ruzie stopt wanneer een van de partijen zich terugtrekt. Uiteraard is dit niet altijd een oplossing om al te vaak te gebruiken. Wie zich elke keer gewonnen geeft of op zijn kop laat zitten, doet zichzelf op lange termijn tekort.