Vreemdgaan-Overspel.nl
               Ruzie maken doe je zo!

Vrijwel iedereen heeft een hekel aan ruziemaken. Toch ontkom je er in geen enkele relatie aan: ruziemaken hoort erbij. Zelfs wanneer je een goede, evenwichtige relatie hebt. Maar troost je: volgens alle psychologen is ruziemaken heel gezond. Het helpt om uit vuil in je relatie op te ruimen. Maak dan wel gebruik van de Relatie Regels voor Ruziemaken.

ruzie

Blijf to-the-point
Wanneer je boos bent, kun je de neiging krijgen om er allerlei dingen uit het verleden bij te slepen die ook al fout gingen. Hoewel het verleidelijk is om oude koeien uit de sloot te halen, kun je dat maar beter niet doen. Je maakt een ruzie er zwaarder mee en je bereikt ermee dat een eventuele oplossing verder weg komt te liggen. Blijf dus bij het onderwerp waar de ruzie over gaat.

Geen misbruik van tranen
Vooral vrouwen zijn er erg goed in om in tranen uit te barsten om op die manier te proberen hun zin te krijgen. Maak er geen misbruik van om jehuilen partner zich extra rot te laten voelen. Het is een vorm van emotionele chantage die jou en je partner niet dichter bij een oplossing brengt. Emotionele chantage is sowieso drammerig. Het is een oneigenlijke manier om je zin proberen te krijgen. Niet doen.

Voorkom kwetsen
Natuurlijk ben je boos en natuurlijk wil je dat je partner jou en jouw zienswijze begrijpt. Wat daar niet bijhoort is het maken van opmerkingen die alleen maar tot doel hebben om de ander te kwetsen en onderuit te halen. Begrip en kwetsen zijn twee begrippen die helemaal niets met elkaar te maken hebben.

Niet in bed
Je bed is een plek waar je je veilig moet kunnen voelen. Het is een plek waar je liefhebt, waar je slaapt, waar je je ontspant. Wat een bed zeker niet is, is een plek om ruzie te maken. Mocht er een ruzie ontstaan, zoek dan een andere plek op. Oja: ga nooit met ruzie naar bed. Zorg dat het uitgepraat is.

Blijf luisteren
Goed ruzie maken bestaat uit goed communiceren. Dat betekent dat je niet alleen zelf helder uitlegt waqt jij vindt, denkt en voelt. Het betekent ook dat je met aandacht luistert naar de dingen die jouw partner jou te zeggen heeft. Luister dus ook naar de andere kant van het verhaal. Zonder de ander te onderbreken en commentaar te geven.

Niemand is perfect
Jij bent niet perfect. Waarschijnlijk ben je de eerste om dat toe te geven. Verwacht dus ook niet van je partner dat hij of zij perfect is. Maak geen drama van kleine onhebbelijkheden. En bovenal: Probeer Je Partner Niet Te Veranderen.

Hou het binnenshuis
botsen Jouw vrienden en familie hebben helemaal niets te maken met de ruzie die jij hebt met je partner. Jouw partner heeft er niets aan om te weten wat zij van de hele kwestie vinden. Zeker ook omdat je mag verwachten dat je vrienden jouw mening onderschrijven. Daarvoor zijn het tenslotte jouw vrienden.

Eind goed al goed
Wanneer jullie allebei je hart gelucht hebben is het wel verstandig dat het ook echt is uitgepraat. Zorg dat er niks meer ligt wat kan gaan etteren. Geheid dat jullie anders weer ruzie krijgen over hetzelfde onderwerp. Wat wel kan is dat je na verloop van tijd nog eens op de ruzie terugkomt. Bijvoorbeeld om sorry te zeggen wanneer je vindt dat je daar reden voor hebt.