Vreemdgaan-Overspel.nl
               Ruzie hoort bij je relatie

Natuurlijk: de ene relatie heeft er meer mee te maken dan de andere relatie. Maar ruzie maken hoort bij je relatie. Vrijwel niemand vindt het leuk, maar je zult echt je best moeten doen om een psycholoog te vinden die het oneens is met de stelling dat ruziemaken een gezonde zaak is.

ruzie Natuurlijk maakt het wel uit op welke manier je ruzie maakt. Wanneer jij en je partner elkaar iedere dag (verbaal) de tent uitvechten en je vanuit je loopgraven elkaar met oude koeien bekogelt, dan is het misschien handig om de stekker uit je relatie te trekken. Maar over het algemeen geldt: ruziemaken hoort bij je relatie.

Stil staan bij elkaar
Meningsverschillen en ruzies horen bij een relatie. Een pittige ruzie kan de lucht klaren en dwingt je stil te staan bij elkaars belevingswereld. Het zijn dan ook niet zozeer de ruzies zelf die problemen opleveren, maar de manier waarop je ruzie maakt. Ga je schreeuwen, zeuren of schelden? Of ben je, als je eenmaal stoom hebt afgeblazen, in staat om rustig naar elkaar te luisteren, met elkaar mee te denken en compromissen te sluiten?

Evenwicht herstellen
Ruzies zijn normaal in een relatie. Ze zijn gezond en kunnen zuiverend werken omdat ze het evenwicht tussen geliefden herstellen. Ieder stel heeft problemen, maar het is de manier waarop je omgaat met de verschillen tussen jullie wat een vaste, stabiele relatie onderscheidt van een neerwaartse spiraal van ontevredenheid. In een slechte relatie neemt altijd dezelfde persoon de rol van de koppige op zich en het probleem is altijd de schuld van de ander.

4 mechanismen
Relatie-expert John Gottman bestudeerde honderden relaties gedurende verschillende jaren in zijn praktijk. Hij merkte verschillende gedragingen op tussen tevreden stellen en degenen die afstevenen op een scheiding. Daarin identificeerde hij vier mechanismen die slecht zijn voor je relatie: kritiek geven, defensief gedrag, een stenen muur bouwen en minachting uiten. Terwijl elke relatie wel eens deze tactieken gebruikt, heb je een probleem als deze bij elke ruzie opduiken.

"Sorry. Mijn fout."
Gelukkige stellen vinden een manier om uit de negatieve spiraal van conflicten te breken. Dit kun je doen door je te verontschuldigen, je verantwoordelijkheid op te nemen voor jouw aandeel in de discussie en dit constructief op te lossen. Uit onderzoek blijkt dat ze in staat zijn hun antwoorden te vormen met het oog op lange termijn doelen in plaats van een snelle oplossing. Vaak lossen ze dit op met humor.

De gelukkige koppels van John Gottman waren over het algemeen liever voor elkaar, 85 procent van hen beantwoordde de toenaderingspoging van hun partner op een lieve manier, dat kan simpelweg al met een glimlach.