Vreemdgaan-Overspel.nl
               Voorkomen is vaak beter dan genezen

Zo af en toe een flinke ruzie hoort bij je relatie, en ruziemaken op zijn tijd heeft zeker zijn nut. Maar, zeggen de deskundigen daar meteen waarschuwend achteraan: ruzie kan maar beter voorkomen worden.

ruzie

constructief conflict
Psychologen onderscheiden twee verschillende vormen van ruzies: constructieve conflicten en beschadigende ruzies. Een conflict uitspreken kan heel gezond zijn, zolang het maar op een constructieve wijze gebeurt.

Bij een constructief conflict komen allebei de partijen voor zichzelf op. Ze wetne daardoor beter wat ze aan elkaar hebben. Nadat de lucht geklaard is, en eventuele excuses zijn uitgewisseld, kunnen ze als goede vrienden uit elkaar gaan.

Betere seks
Bij sommige geliefden kan een flinke woordenwisseling zelfs leiden tot betere seks. De opwinding waarmee het conflict gepaard gaat, kan al tijdens de strijd omslaan in een stomende vrijpartij.

Een constructieve ruzie kan ook nuttig zijn omdat het je aan het denken zet en kan leiden tot verandering. Een goeie ruzie kan de snelste manier zijn om iets voor elkaar te krijgen of om je gelijk te halen. Bovendien kan het lekker opluchten om meningsverschil uit te vechten.

ruzie Gemene verwijten worden niet vergeten
Maar wanneer ruzie verder gaat dan een 'constructief conflict' kan het maar beter voorkomen worden. Ook al leg je het naderhand bij met de ander, wanneer je elkaar beschadigt met gemene verwijten en rotstreken, dan wordt dat niet zo snel vergeten.

Bovendien stellen veel relatietherapeuten dat van ruzie ruzie komt. Een heftige ruzie wekt wrokgevoelens op, die de opmaat vormen voor een nieuwe ruzie. Daarmee creeer je een perpetuum mobile waar geen eind meer aan komt.

Slechter zelfbeeld
Ook voor je eigen gezondheid kun je een conflict maar beter niet op de spits drijven. Ruzie maakt moe, je slaapt er slechter door en je wordt er ongelukkig van. Bovendien krijgje door ruzie een slechter zelfbeeld en kost het enorm veel tijd. Je zou veel gelukkiger zijn als je die tijd besteed had aan het doen van leuke dingen...