Vreemdgaan-Overspel.nl
               "Weinig verschil tussen man en vrouw"

Eigenlijk zijn mannen en vrouwen minder verschillend dan altijd gedacht werd en menig onderzoeken ons wilden doen geloven. Naar nu blijkt zitten de gedragsverschillen niet ingebakken in onze genen, maar wordt gedrag bepaald door wat de samenleving van ons verwacht. Dit stellen wetenschappers in een nieuw onderzoek in De Telegraaf.

weinig verschil tussen man en vrouw Verschillend
Dus waar het op neerkomt is dat vrouwen helemaal niet van Venus en mannen niet van Mars komen. De Amerikaanse auteur John Gray zal hier niet echt blij mee zijn, want hij werd wereldberoemd met zijn bestseller Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus.

Volgens hem zijn mannen en vrouwen zo verschillend dat het lijkt alsof ze van twee totaal verschillende planeten komen. Het boek van Gray en vele andere werken proberen ons juist duidelijk te maken dat het gedrag van mannen en vrouwen voor-geprogrammeerd is en dat aan dit, meestal onwenselijke, gedrag niets gedaan kan worden.

Vrouwen kunnen bijvoorbeeld nou eenmaal niet kaartlezen en mannen zijn kleinzielig als het op ziektjes aankomt. Niets aan te doen. Of toch?

Verschillen zijn klein
Steeds meer wetenschappers zijn het niet eens met de eerder genoemde stellingen en maken zich grote zorgen over de gevolgen van een dergelijke gedachtengang.

Deborah Cameron, schrijver van een boek over man-vrouwverschillen en taal en hoogleraar aan Oxford Universityis een van hen. Volgens haar is het idee dat mannen en vrouwen heel anders communiceren een mythe. "Het komt gewoon niet overeen met wat je feitelijk kunt observeren aan communicatiegedrag", legt ze uit.

Context
Volgens Cameron is er een dominante factor die maar al te vaak over het hoofd wordt gezien: context. Verschillen tussen mensen worden automatisch vertaald naar een verschil tussen man en vrouw, terwijl de oorzaak aan iets anders kan liggen.

Cameron vertelt: "Mannelijke en vrouwelijke politie-officieren in Pittsburgh hadden beide een duidelijk onemotionele manier van praten, de mannen en vrouwen in het Britse parlement hadden een erg vijandige stijl, terwijl zowel de mannelijke als de vrouwelijke verpleegkundigen in Belfast zeer empathisch en ondersteunend waren in hun communicatie; geen verrassing als je je bedenkt wat voor werk ze deden."

Geen goede relatie
Cameron: "Mensen worden echt beinvloed door hoe ze over zichzelf denken. Daarom maakt het uit welke verhalen we in onze cultuur vertellen over gender en de menselijke natuur. De stereotype verhalen die we nu vertellen, laat mensen geloven dat mannen en vrouwen echt heel anders zijn en daarom ook geschikter voor traditionele rollen en beroepen."

"Het laat ze ook geloven dat ze geen goede, begripvolle relatie met de andere sekse kunnen verwachten. En op zijn ergst worden die verhalen een excuus voor domweg discrimineren: 'Ik heb een secretaresse nodig met goede communicatievaardigheden, dus dat moet wel een vrouw zijn.' Zo bekrachtig je stereotypen en ongelijkheid, en daar doe je echt kwaad mee."